Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 10.11.2017

Održana geološka radionica

Ustanova je 8. studenog 2017. godine održala geološku radionicu u OŠ Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku u suradnji s prof. dr. sc. Marijanom Kovačićem s Geološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Na radionici je sudjelovalo 90 učenika sedmih razreda.

Na početku radionice prof. Kovačić održao je zanimljivo predavanje o geološkoj prošlosti Zemlje, tektonskoj aktivnosti litosfernih ploča, vrstama i sastavu stijena i minerala te o geološkim zanimljivostima Krapinsko-zagorske županije.

U drugom dijelu radionice učenici su mogli pregledati izložene stijene, minerale i fosile, a pod lupom mogli vidjeti fosilne ostatke mikrofosila koji su živjeli u „Panonskom moru“ te fosile morskih i slatkovodnih školjkaša.

Geološka raznolikost je raznolikost nežive prirode, a obuhvaća geološku i geomorfološku raznolikost. Značajan je prirodni čimbenik na kojem se temelji biološka, krajobrazna i kulturna raznolikost. Vrlo je važno očuvanje geološke raznolikost i baštine jer ono doprinosi rješavanju problema opstanka vrsta i cjelovitosti ekoloških sustava.

Ovo je šesta održana geološka radionica koju zbog interesa planiramo održavati i dalje.


Zadnja promjena: 10.11.2017. u 02:02 sati | Prikazano 1395 puta