Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 26.06.2019

Kako privući leptire u dvorište?

Leptiri predstavljaju jedan od najbrojnijih redova kukaca. Danji leptiri se prema izgleda dijele na lestinrepce, bijelce, plavce, šarence i debeloglavce. Prije nego što leptir raširi svoja krila i zadivi nas svojom pojavom i ljepotom, prolazi kroz proces potpune preobrazbe od jajeta, gusjenice, kukuljice pa sve do odraslog leptira. Potpuno razvijeni leptiri hrane se uglavnom nektarom, rijetko peludom. Zbog svoje specifične biologije, leptiri vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu, stoga se smatraju izvrsnim pokazateljima stupnja očuvanosti područja.

Leptiri su uvijek dobrodošli gosti u dvorištu, ne samo da će ga ukrasiti svojom ljepotom, nego će i oprašivati biljke.

Slijedi nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih načina kako privući leptire u dvorište:

  • Boje

Najbolji način da privučete više leptira u svoje dvorište jest da im ponudite švedski stol sokova od nektara. Leptiri vole svijetle boje poput crvene, žute i ljubičaste, koje im govore da je cvijeće puno slatkog napitka.

  • Oblici

Leptiri nisu ljubitelji ''tubastog'' cvijeća koje više privlači pčele i bumbare. Leptirima je potrebno mjesto na kojem će sjediti dok jedu, tako da su biljke poput lavande, jorgovana, karanfila, pupavice, ehinaceje, anisa, kadulje i suncokreta idealne.

  • NE pesticidima

Gnojivo je općenito uredu, ali pesticidi ne mogu razlikovati leptire i stvarnih štetočina pa je najbolje da sve bude prirodno kako ne bi naškodilo ovim šarenim ljepotanima.

  • Mjesto za sunčanje

Leptiri su hladnokrvni, što znači da se vole odmoriti i zagrijati na suncu. Nekoliko komada ravnog kamenja strateški smještenih na mjesta gdje dolazi najviše sunca učinit će savršeno sunčalište za leptire.


Zadnja promjena: 26.06.2019. u 02:40 sati | Prikazano 1355 puta