Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 18.10.2019

Zašto smo pokosili travnjake na Platu i Poljanama?

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije provela je košnju travnjaka na Platu i Poljanama u sklopu višegodišnjeg projekta revitalizacije i obnove suhih brdskih travnjaka na području Strahinjčice. Suhi brdski travnjaci važna su staništa brojim rijetkim i ugroženim biljnim i životinjskim vrstama. Travnjaci na Platu i Poljanama pravi su orhidejski vrtovi gdje je zabilježeno preko 15 vrsta orhideja te predstavljaju stanište Natura 2000 vrsti orhideje jadranska kozonoška. Strahinjčica kao dio ekološke mreže Natura 2000 odabrana je očuvanje povoljnog stanja i prirodne ravnoteže na suhim kontinentalnim travnjacima. Europska unija putem ekološke mreže Natura 2000 dala je obavezu našoj državi, a tako i svima nama da očuvamo takva staništa velike bioraznolikosti.

Mnogi brdski travnjaci nestaju zato jer se ne kose i održavaju. Zbog postupnog obrastanja drvenastim i grmolikim vrstama iz obližnjih šuma spadaju među najugroženije ekosustave u Hrvatskoj. Da bi očuvali najvrijednije travnjake na Strahinjščici, financirali smo košnju i odvoz pokošene trave. Jednom kada travnjak zarasta, promijeni se sastav biljaka te se osjetljivim biljnim i životinjskim vrsta smanjuje brojnost. Takav je slučaj sa orhidejama. Jako teško se travnjak opet može vratiti u početno stanje prirodne ravnoteže. Zato je važno da reagiramo na vrijeme.

Neki vlasnici sami pokose travnjake i iz toga razloga im zahvaljujemo i podupiremo buduće aktivnosti u održavanju travnjaka i očuvanju bioraznolikosti takvih ekosustava. Njihov trud i marljivost se isplate jer svi mi želimo očuvati te travnjake kako bi jednoga dana naša djeca i sve buduće generacije mogle uživati u ljepoti prirode na našoj Strahinjčici.


Zadnja promjena: 18.10.2019. u 08:29 sati | Prikazano 1065 puta