Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 10.07.2019

Monitoring pčelarice

Ustanova je četvrtu godinu za redom provela monitoring pčelarice na 4 lokacije. Gniježđenje pčelarice zabilježili smo na području Hruševca i Lepe Vesi u Donjoj Stubici, Pustodola u Svetom Križu Začretju, i Gornje Batine. Na svakoj lokaciji prebrojali smo gnijezda i odredili broj aktivnih gnijezda te prebrojali ptice u letu. Najveći broj rupa zabilježen je u Gornjoj Batini što za sada najveća zabilježena kolonija pčelarica u KZŽ.

Pčelarica je jedna od najšarenijih ptica Europe. Donji dio tijela joj je plavo-zelene boje, dok je gornji dio uglavnom crveno-smeđe boje. Ispod kljuna može se vidjeti široka žuta mrlja, a crni povez joj prelazi preko crvenog oka. Gnijezda izgrađuju u zidovima i padinama od rahle zemlje, pijeska ili gline u kojima iskopaju rupu. Tuneli su dugi 1 do 1,5 metra, ponekad i do 2,7 metara, promjera 4 do 5 cm. Uletna rupa je 8-10 cm. Tunel završava proširenom, balonastom komoricom koja služi za ležanje na jajima i podizanje mladih. Pčelarica je strogo zaštićena vrsta te je zabranjeno je namjerno ubijanje i uništavanje njihovih gnijezda.

Hvala svima koju su dojavili lokacije gniježđenja. Pozivamo vas da nam i dalje javite lokacije na broj telefona 049/ 315 060 (pon-pet 7:00 do 15:00 h) ili mail: info@zagorje-priroda.hr. U Krapinsko-zagorskoj županiji pčelarica je rijetka ptica, zbog čega je svaka dojava o njezinom gniježđenju bitna s ciljem zaštite ove vrste.


Zadnja promjena: 10.07.2019. u 11:46 sati | Prikazano 2183 puta