Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 19.06.2019

Pozivamo vas da ne uništavate orhideje

Ovih dana uočeno je branje orhideja na Strahinjčici. Znamo da su orhideje prekrasne biljke, ali da bi ih očuvali potrebno je da brinemo o njima jer su jako rijetke i ugrožene. Ugrožene su zbog zapuštanja brdskih travnjaka koji se pretvaraju u šikare, uništavanja staništa i branja.

Naglašavamo da su sve orhideje strogo zaštićene vrste i zabranjeno ih je brati, skupljati, uništavati, sjeći ili iskopavati. Branje, uništavanje, sakupljanje strogo zaštićene vrsta je kažnjivo djelo prema Zakonu o zaštiti prirode.

Zaštitu uživaju i samonikle biljke i gljive, te divlje životinje koje se nalaze u nacionalnom parku, strogom rezervatu, te u posebnom rezervatu ako se radi o samoniklim biljkama, gljivama, te divljim životinjama radi kojih je područje primarno zaštićeno, i onda kad nisu zaštićene kao pojedine vrste, ako aktom o zaštiti toga područja za pojedinu vrstu nije drugačije određeno.

Ustanova tijekom godine provodi niz edukacija koje se odnose na zaštitu i očuvanje vrsta i staništa kako bi se što šira javnost upoznala sa orhidejama i drugim rijetkim i ugroženim vrstama koje trebamo očuvati.

Uključite se, poštujte prirodu, biljke i životinje.


Zadnja promjena: 19.06.2019. u 01:04 sati | Prikazano 1479 puta