Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 13.06.2019

Održana 4. Noć noćnih leptira

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i ove je godine, po četvrti puta zaredom, organizirala promatranje noćnih leptira.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije i ove je godine, po četvrti puta zaredom, organizirala promatranje noćnih leptira. Manifestacijom se široj javnosti nastoji približiti čarobni svijet noćnih leptira, ali i prikupiti važni podaci o ekologiji i biologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka.

Manifestacija je održana 12. lipnja u Radoboju kod crkve sv. Jakova, a voditelji su bili Stanislav Gomboc i Mladen Zadravec. Za privlačenje noćnih leptira postavljeno je 18 svjetlosnih piramida na kojima se sakupilo i do nekoliko tisuća jedinki. Piramide su bile prepune noćnih leptira, ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo. Do sada je na području županije zabilježeno više od 1000 vrsta noćnih leptira tijekom višegodišnjih istraživanja te je tiskana knjiga Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije.

Poseban poziv uputili smo mlađim generacijama i iznimno nas veseli vrlo dobar odaziv. Svi su sudionici vrlo aktivno i s velikim zanimanjem i oduševljenjem te brojnim pitanjima i komentarima sudjelovali u manifestaciji. Pravilno odgovorivši na pitanja voditelja imali su prilike osvojiti knjige Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije te majice Noć noćnih leptira.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3 000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja (gmazove, vodozemce, ptice i sisavce). Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.


Zadnja promjena: 13.06.2019. u 09:55 sati | Prikazano 1381 puta