Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pon, 10.09.2018

Noć šišmiša 2018.

U petak, 7. rujna 2018. godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, udruga Tragus i Muzej krapinskih neandertalaca, u prostorijama muzeja po peti su puta zaredom obilježili Međunarodnu noć šišmiša, na kojoj je sudjelovalo oko 70-tak djece predškolskog i školskog uzrasta.

Radionica je bila edukativno- zabavnog sadržaja s ciljem da se djeci približi svijet šišmiša, te da im se objasni zašto ih je potrebno štititi. Radionica je započela predavanjem stručnjakinje za šišmiše Mirne Mazije, dipl. ing. biologije, na temu „Tajni život šišmiša“, a kroz koje je sudionicima radionice pobliže predstavila život šišmiša: njihovu građu, gdje žive, čime se hrane, kako se brinu za mlade, zašto su ugroženi, te kako im možemo pomoći.

Nakon predavanja sudionici su rješavali kviz s pitanjima vezanima uz predavanje, a tri najsretniji bili su i nagrađeni. U kreativnom dijelu radionice, djeca su izrađivala različite ukrase sa motivima šišmiša, te su bili oslikani sa šišmiš tetovažama.

Završni dio radionice odvijao se ispred muzeja, gdje je bila postavljena mreža za hvatanje šišmiša i gdje im je objašnjeno što je sve potrebno za hvatanje i kako se ono provodi na terenu. Nakon toga, sudionici su prošetali do jezera Dolac, do kojeg su slušali i tražili šišmiše bat- detektorom.

Kao iznenađenje za kraj večeri, sudionici su sudjelovali u puštanju devet šišmiša, nakon oporavka, natrag u prirodu. Svaki od njih imao je prilike šišmiša vidjeti izbliza, te ga dotaknuti.

Puni dojmova i novih saznanja i ove smo se godine rastali u nadi kako će ova i buduće aktivnosti doprinijeti rušenju predrasuda i podizanju svijesti o potrebi očuvanja šišmiša. Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!


Zadnja promjena: 10.09.2018. u 10:06 sati | Prikazano 910 puta