Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 20.02.2020

Ribe rijeke Sutle

U okviru Interreg SI-HR projekta 'Veze prirode', Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ u srijedu je, 19. veljače 2020., u Kulturnom centru Klanjec održala predavanje i predstavljanje publikacije 'Ribe rijeke Sutle'.

U okviru Interreg SI-HR projekta 'Veze prirode', Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ u srijedu je, 19. veljače 2020., u Kulturnom centru Klanjec održala predavanje i predstavljanje publikacije 'Ribe rijeke Sutle'. Sudionicima je na početku prikazan jednominutni film o rijeci Sutli i istraživanju riba i školjkaša u rijeci Sutli izrađen u okviru multimedijalnih aktivnosti na projektu, koje obuhvaćaju filmove i fotografije projektnih područja i pojedinih aktivnosti na projektu, a za izradu kojih je naša Ustanova kao jedan od partnera na projektu bila zadužena. Nakon filma, doc. dr. sc. Zoran Marčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje o rezultatima istraživanja riba i školjkaša u rijeci Sutli, koje je ljetos provedeno u okviru istoga projekta. Istraživanje populacije riba i školjkaša u rijeci Sutli na području Krapinsko-zagorske županije provedeno je kao potpora pripremi stručnih osnova za upravljanje vidrom na Sutli, s obzirom da ribe i školjke predstavljaju najznačajniji izvor hrane za vidre te su najznačajniji indikator stanja staništa vidre. Na kraju događaja sudionicima je predstavljena i podijeljena publikacija 'Ribe rijeke Sutle' koja je nastala kao rezultat gore navedenih istraživanja, a u kojoj mogu saznati nešto više o rijeci Sutli, ekološkoj mreži Natura 2000, ihtiofauni rijeke Sutle te Natura 2000 vrstama riba rijeke Sutle.

JUKZŽ jedna je od sedam partnera na projektu 'Vezi narave/Veze prirode' koji se odvija u okviru programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., koji podržava Europska unija, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt podiže svijest o ulozi koju priroda ima za buduće generacije te nastavlja izazov očuvanja prirode uvođenjem suvremenih metoda upravljanja prirodnim resursima te zaštitom i obnovom biološke raznolikosti.

Cilj je projekta osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta (vidra, jelenak, hrastova strizibuba, močvarna riđa, kiseličin vatreni plavac, vodozemci) na područjima ekološke mreže Natura 2000 (Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačanik); uspostava održivih struktura za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti; očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa; uspostava mreže točaka Veze prirode – centri prirode Šica na Radenskom polju i Sutla u Rogaškoj Slatini i interpretacijskih točaka, Zelenjak i kanjon Kamačnik.


Zadnja promjena: 20.02.2020. u 01:46 sati | Prikazano 429 puta