Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 17.10.2018

Posjet Bistričkoj stazi – projekt Enjoyheritage

U petak 12. listopada organiziran je posjet Bistričkoj stazi u sklopu projekta Enjoyheritage. Učenici 2. razreda OŠ August Cesarec sa svojim voditeljima prvo su posjetili dvorac Bistrički grad koji predstavlja prvu točku Bistričke staze. U dvorcu su sudionici kroz zanimljivo vodstvo i interpretaciju saznali više o prošlosti, načinu života u dvorcu te freski u Viteškoj dvorani. U dvorcu se nalaze zbirke fosila, lutki iz cijelog svijeta, svjetiljki te molitvenika. Nakon dvorca krenuli smo prema Osankarici gdje se nalazi staza koja vodi do Crnog jezera, najviše točke na stazi. Na stazi u šumi nalazi se zelena učenica, odličan primjer kako koristiti šumsku pedagogiju u edukaciji djece. Sudionici su doživjeli šumu svim svojim osjetilima, saznali su više o zanimljivim šumskim životinjama i staništima. Na kraju staze došli smo do Crnog jezera gdje rastu rijetke biljke, mahovina s tresetom, gdje vlada tišina što doprinosi intenzivnom doživljaju netaknute prirode. Na dnu jezera se niz godina skupljao organski otpad odumrlih biljaka, te s vremenom stvorio debeli sloj koji je tamne boje. Jezero na prvi pogled izgleda kao da je „puno tinte“, iako je voda kristalno čista. Šuma oko Crnog jezera zaštićena je kao šumski rezervat.

Bistička staza, uređena u sklopu projekta Enjoyheritage, duga 18 km povezuje spomenik kulturne baštine Bistrički dvorac te jadan od najvažnijih spomenika prirode baštine Bistrički vintgar. Put vodi do najvišeg vrha u općini Slovenska Bistrica na 1200 m nadmorske visine gdje se nalazi Crnoj jezero. Na stazi je opremljeno 18 tematskih točaka s interpretativnim elementima te je uređeno dječje igralište, šumski vrtić i geo igraonica.


Zadnja promjena: 17.10.2018. u 09:13 sati | Prikazano 870 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost