Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Projekti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 11.10.2018

Veze prirode

Glavni cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000: Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik. Partnerska shema je izabrana na način da se vrste i za njih predviđene mjere za poboljšanje stanja očuvanja pojavljuju na usporedivim područjima u Sloveniji i u Hrvatskoj. Provedbom 5 programa mjera konkretnih demonstracijskih akcija u prirodi na ukupnoj površini od 3159 ha poboljšat ćemo stanje očuvanja vidre, jelenaka, hrastove strizibube, močvarne riđe, kiseličinog vatrenog plavca, vodozemaca. Ove izabrane karizmatične vrste odlična su platforma za komuniciranje vrijednosti prirode najširoj javnosti, zato će biti osnova za komuniciranje usluga ekosustava. Projekt želi uspostaviti održive strukture za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti. Uključivanjem sudionika u provođenje mjera zaštite prirode i u razvoj te provođenje inovativnih sadržaja za interpretaciju prirode, projekt će zaštitu prirode i brigu o njoj približiti široj javnosti. Inovativan edukativni program će 190 pojedincima približiti prakse upravljanja područjem Natura 2000 i usluge ekosustava. Važan doprinos dugoročnom očuvanju prirode predstavljat će mreža točaka VEZE PRIRODE za osvješćivanje o značenju prirode, s namjerom da se prikaže često nevidljiva povezanost ekosustava i čovjeka. Uspostavljeni će biti centri prirode Šica na Radenskom polju te Sutla u Rogaškoj Slatini, a na području prirodnog spomenika Zelenjak uz Sutlu i kanjona Kamačnik bit će uspostavljene interpretacijske dostupne točke. Uključiv i cjeloviti pristup očuvanju biološke raznolikosti predstavlja inovaciju na prekograničnom području. Projekt VEZE PRIRODE tako otvara nove prilike za postupnu i trajnu promjenu odnosa društva prema zaštiti i očuvanju prirode i prepoznavanju njezine ključne uloge za dobrobit budućih generacija.

Projekt VEZE PRIRODE predstavlja izazov očuvanja i obnove biološke raznolikosti za buduće generacije i podiže svijest o ulozi koju ima priroda za dobrobit ljudi. Za postizanje tog cilja, projekt će provesti aktivnosti koje će odgovoriti na: nedostatak zajedničkih, prekogranično usklađenih mjera za poboljšanje ciljnih vrsta koje su u lošem stanju, nedostatak međusektorske suradnje za uvođenje suvremenih, održivih metoda upravljanja prirodnim resursima i niska osviještenost o važnosti očuvanja prirode i koristi koje ima očuvana priroda na dugoročnu kvalitetu života i sprječavanje prirodnih rizika na području.

OSNOVNI PODACI O PROJEKTU

VODEĆI PARTNER PROJEKTA

Općina Grosuplje

PROJEKTNI PARTNERI

Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA

2.553.908,00 eura

SREDSTVA IZ EFRR-a

2.170.821,80 eura

RAZDOBLJE PROVEDBE

01.09.2018. – 28.02.2021.

Projekt se provodi u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prilozi:

HyperLink Osobna iskaznica projekta

Zadnja promjena: 11.10.2018. u 11:21 sati | Prikazano 3592 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost