Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 31.10.2019

Izvješće o stanju planeta 2018

Izvješće o stanju planeta (Living Planet Report – LPR) sveobuhvatna je studija koju provodi WWF i o tome izvještava svake dvije godine. Studija proučava trendove bioraznolikosti, zdravlja planeta, stanje prirode i ljudskog utjecaja te nudi potencijalna rješenja. LPR 2018. dvanaesto je izdanje izvješća koje pruža znanstvene dokaze o onome što nam priroda neprestano ponavlja: neodrživa ljudska aktivnost ekosustave odgovorne za život na Zemlji dovodi do ruba propasti.

Izvješće ističe zabrinjavajući pad populacije divljih životinja, riba, sisavaca, kukaca, vodozemaca i gmazova u prosjeku za 60% između 1970. i 2014., koja je i posljednja godina s dostupnim podacima. Znanost nikada nije preciznije procijenila posljedice našeg utjecaja na planet, no danas imamo znanje i sredstva za pronalaženje rješenja i nemamo izgovor za nedjelovanje. Program očuvanja prirode ne tiče se samo osiguranja budućnosti tigrova, panda, kitova i nevjerojatne raznolikosti života koji volimo i njegujemo na Zemlji. Tiče se i našeg svakodnevnog života i zdravlja, postojanja, načina na koji se hranimo, grijemo i financiramo naše društvo. No na planetu s destabiliziranom klimom, osiromašenim oceanima i rijekama, degradiranim zemljištem i praznim šumama bliže smo rubu, nego sretnijoj budućnosti. Glavne prijetnje vrstama izravno su povezane s ljudskim aktivnostima, uključujući gubitak i degradaciju staništa i prekomjerno iskorištavanje divljeg svijeta. Moramo pronaći bolji način korištenja prirodnih resursa i dogovoriti kako možemo živjeti u skladu s prirodom o kojoj ovisimo.

Vrijeme je da promislimo na koji način vrednujemo prirodu – kulturno, ekonomski i kroz političke programe. Dok svijet čeka obećanje u 2020. godini – godini u kojoj će se globalni čelnici sastati oko pitanja klime, biološke raznolikosti i održivog razvoja – vlade, zajednice, tvrtke i organizacije moraju zajedno pronaći sveobuhvatni okvirni sporazum o prirodi i ljudima u okviru Konvencije o biološkoj raznolikosti, jedinog međunarodnog pravnog instrumenta koji izričito štiti prirodno bogatstvo planeta. Moramo potaknuti javni i privatni sektor da pokažu više inicijative i ambicije kako bi preokrenuli poražavajući trend biološke raznolikosti.

Zajedno možemo biti generacija koja će naš odnos s planetom promijeniti na bolje!

Izvješće i druge zanimljivost vezane uz ovu temu možete pronaći na web stranici http://www.wwfadria.org/hr/novosti/izvjetaj_o_stanju_planeta_2018/

Izvor: http://www.wwfadria.org/


Zadnja promjena: 31.10.2019. u 11:06 sati | Prikazano 913 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost