Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 06.03.2020

Obnova i unapređenje staništa za vidre na rijeci Sutli

Jedna od glavnih aktivnosti koju Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ provodi na projektu Veze prirode jesu konkretne mjere obnove i unapređenja stanja staništa vidre na rijeci Sutli. Stoga smo na pritocima rijeke Sutle, u Kumrovcu i Prišlinu, otvorili dva kanala čime smo stvorili povoljne uvjete za unapređenje prehrambenog staništa za vidre. Naime, kroz provođenje ove aktivnosti stanište za hranjenje vidre će se poboljšati jer će doći do povećanja raznolikosti vrsta kojima se vidra hrani (ribe, školjke i ostali vodeni organizmi). Sadnjom obalne vegetacije spriječiti će se erozija obale te će se stvoriti novi migracijski putevi za vidre.

Europska vidra, često i euroazijska vidra (Lutra lutra) je vrsta iz porodice kuna prilagođena životu u slatkoj vodi i smatra se najboljim plivačem od svih kopnenih zvijeri. Ima gipko tijelo, vrlo je pokretna, neumorna i zaigrana. Živi na mjestima, uz rijeke i kanale, gdje joj drveće i grmlje pruža dobru zaštitu. Nekada su vidre bile rasprostranjene posvuda u Europi, dok su danas ugrožena i strogo zaštićena vrsta.

JUKZŽ jedna je od sedam partnera na projektu 'Vezi narave/Veze prirode' koji se odvija u okviru programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Jedan od ciljeva projekta osigurati je održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta, između kojih je i vidra, na područjima ekološke mreže Natura 2000 (Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačanik).


Zadnja promjena: 06.03.2020. u 01:15 sati | Prikazano 191 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost