Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Uto, 10.04.2018

Monitoring kockavice 2018.

Već 11. godinu za redom Ustanova provodi akciju prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste koja raste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kockavica je rasprostranjena na području srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Najveća koncentracija nalazišta je uz rijeku Krapinu (vlažne livade na potezu od Zaboka do Konjščine) zatim uz Krapinicu (Zabok - Začretje) te Horvatsku i Kosteljinu (prema Krapinskim toplicama).

Ove su godine u akciji sudjelovali učenici iz Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski iz Zaboka, Osnovne škole Zlatar Bistrica i Osnovne škole Konjščina kojima je prezentirana metodologija prebrojavanja kockavice na terenu. Na taj način učenici su odredili veličinu njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina i upisali podatke u formular za procjenu stanja populacije kockavice.

Kockavice su prebrojane na šest ploha veličine 25 m2 na vlažnim livadama, na lokacijama Kaštel u Zaboku, u Zlatar Bistrici na lokaciji uz željezničku prugu, Jertovec u Konjščini. Sveukupno je na tim plohama prebrojano 370 jedinki kockavice te su utvrđene glavne prijetnje njihovom staništu. Na plohama u Zaboku zabilježili smo manju brojnost kockavice nego pošle godine, a na plohama u Zlatar Bistrici i Konjščini približno istu brojnost.

Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice, zaraštanje drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše, kanaliziranje vodotoka, izgradnja cesta i dr.

Apeliramo na vlasnike livada i pašnjaka na kojima raste kockavica da obavljaju redovitu košnju kako ne bi došlo do zaraštanja istih s ciljem očuvanja kockavice, ugrožene vrste koja je pred izumiranjem.


Zadnja promjena: 10.04.2018. u 01:10 sati | Prikazano 731 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost