Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 26.07.2019

Monitoring močvarne kruščike

Močvarna kruščika je vrsta orhideje koja raste na vlažnim i otvorenim mjestima uz izvore i cretove. Budući da takvih staništa ima malo, vrsta je rijetka i ugrožena.

Stabljika doseže visinu do 80 cm te na vrhu nosi cvat sastavljen od 10-20 bijelih cvjetova koji se nalaze na dugim, ljubičastim cvjetnim stapkama. Cvate od lipnja do kolovoza.

U Hrvatskom zagorju zabilježena je na samo 2 lokacije na Ivanščici. Na području Krapinsko-zagorske županije zabilježena je na samo jednom lokalitetu oko izvora kod Razvoda iznad Pustog Lobora. Radi se o helokrenom izvoru koji obuhvaća procjedno i zamočvareno područje u kojem se tvrda voda difuzno procjeđuje kroz tlo bez jasnih granica gdje voda izvire.

Budući da je vrsta rijetka i ugrožena zbog nedostatka staništa na kojem obitava, proveden je monitoring te je brojnost populacije procijenjena na 70 jedinki na lokaciji Razvode, što je više nego prijašnjih godina.

Oko helokrenog izvora formirale su se manje površine bazofilnih cretova s karakterističnim vrstama koje preferiraju vlažna staništa poput močvarne kruščike (Epipactis palustris), zbijenocvatnog vranjaka (Gymnadenia conopseassp.densiflora), širokolisne suhoperke (Eriophorum latifolium), modre beskoljenke (Molinia caerulea), rijetke vrste okruglolisna kruščica (Pyrola rotundifolia) te vrstama iz rodovaCarex(šaševi) iJuncus(sitovi).

Helokreni izvori su rijetka staništa i potrebno ih je zaštiti i očuvati. Ugroženi su zbog poremećaja vodnog režima, odvodnje i regulacije vodotoka, kaptiranja izvora te zbog procesa prirodne sukcesije - nadiranja drvenastih vrsta iz okolnih šuma.


Zadnja promjena: 26.07.2019. u 09:38 sati | Prikazano 1041 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost