Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Sri, 21.08.2019

Veze prirode – Poveži se…

Jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje Javna ustanova provodi u okviru Interreg V-A projekta 'Veze prirode' je izrada multimedijalnog materijala, koji obuhvaća izradu foto i video materijala s prikazom aktivnosti o provedenim demonstracijskim mjerama u prirodi na svim projektnim područjima kao podrška biološkoj raznolikosti, prikazu stanja ciljnih vrsta na prekograničnom području, edukativnim programima za očuvanje biološke raznolikosti, ciljevima, učincima i rezultatima, događajima za podizanje svijesti javnosti o očuvanju biološke raznolikosti, radionicama i slično.

Nakon snimanja rijeke Sutle i istraživanja riba i školjkaša u rijeci Sutli u lipnju, tokom srpnja i kolovoza nastavili smo sa snimanjem ostalih projektnih područja. Tako smo proveli snimanje i fotografiranje Nacionalnog parka Risnjak i rijeke Kupe, te aktivnosti čišćenja izvora rijeke Kupe, gdje su ronioci imali vrlo zahtjevan zadatak: roniti u vodi na temperaturi od 7°, podići debla pomoću padobrana za podizanje tereta pod vodom, izvlačiti debla na obalu pomoću sajli i dizalica te ih na kraju raspiliti i posložiti.

Snimanje je provedeno i u Parku prirode Radensko polje u Općini Grosuplje u Sloveniji. Radensko polje slikovito je krško polje smješteno jugoistočno od Grosuplja, kulturno i prirodno izuzetno bogato područje, kroz koje protječu tri rijeke: Zelenka, Šica i Dobravka, koje se podzemno ulijevaju u izvore rijeke Krke. Kroz navedeni projekat u parku će se uspostaviti održive strukture za očuvanje leptira, vodozemaca i njihovih staništa te centar za zaštitu prirode Šica, koji će biti jedna od točaka centara za znanje o uslugama ekosustava za lokalnu i širu javnost.

Projekt 'Veze prirode' provodi se u okviru programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije jedna je od sedam partnera na projektu. Vodeći partner projekta je Općina Grosuplje, dok su ostali projektni partneri Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, te Udruga Hyla.

Fotografije: Domagoj Sever i Mario Jurina


Zadnja promjena: 21.08.2019. u 11:47 sati | Prikazano 1018 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost