Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 21.06.2018

Održana 3. Noć noćnih leptira

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Udrugama Hyla i Aricia organizirala je ove godine po treći puta promatranje noćnih leptira. Cilj manifestacije bio je približavanje čarobnog svijeta noćnih leptira široj javnosti, kao i prikupljanje važnih podataka o ekologiji i biologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, posebice leptiri vlažnih staništa poput močvara ili suhih brdskih travnjaka.

Manifestacija je održana 20. lipnja u Radoboju kod crkve sv. Jakova. Za privlačenje noćnih leptira postavljeno je 15 svjetlosnih piramida na kojima se sakupilo i do nekoliko tisuća jedinki. Tijekom noći zabilježeno je više 250 vrsta noćnih leptira što je jako veliki broj. Piramide su bile prepune noćnih leptira, ali i drugih vrsta kukaca koje privlači svjetlo. Do sada je na području županije zabilježeno čak 1018 vrsta noćnih leptira tijekom trogodišnjeg istraživanja te je tiskana knjiga Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije.

Poseban poziv uputili smo mlađim generacijama i iznimno nas veseli vrlo dobar odaziv na promatranje leptira. Sudionici, mali i veliki, vrlo su aktivno i sa velikom zanimanjem i oduševljenjem sudjelovali u manifestaciji svojim pitanjima i komentarima. Imali su prilike osvojiti knjige Noćni leptiri Krapinsko-zagorske županije te majice Noć noćnih leptira. Voditelji manifestacije bili su Stanislav Gomboc i Toni Koren.

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina, a u Hrvatskoj možemo susresti preko 3 000 različitih vrsta. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i vrlo često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Međutim, istina je sasvim obratna. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. U noćne leptire spadaju najmanji i najveći leptiri na području Europe. Hrane se cvjetnim nektarom i imaju nezamjenjivu ulogu u oprašivanju biljaka te služe kao izvor hrane za mnoge skupine životinja (gmazove, vodozemce, ptice i sisavce). Zbog svoje specifične biologije, vrlo brzo reagiraju na promjene u staništu i izvrsni su pokazatelji stupnja očuvanosti nekog područja.

Zanimljivosti o vrstama koje smo vidjeli na piramidama:

  • Hrastov ljiljak je noću aktivna vrsta koja bojom i oblikom tijela podsjeća na suho lišće. Danju se skriva među otpalim lišćem, pa ju je vrlo teško opaziti.
  • Grbica lastin rep svojim izgledom i nježnom žutom bojom uvelike podsjeća na danje leptire, lastinrepce, posebice prugasto jedarce (Iphiclides podalirius).
  • Znanstveni naziv vrste srebrnokrili nakaznik potječe od latinskoga naziva za srebro – argentum. Naziv je dobila zbog srebrne oznake na gornjemu krilu koja sliči zrcalu.
  • Sovica gama migracijska je vrsta koja naseljava područje cijele Europe, ali zimu može preživjeti samo južnije od Alpa. Sjevernije zimu preživi samo u toplim područjima i u staklenicima. Katkad nanosi štetu uzgojnim biljkama.
  • Gusjenica bujadine sovice se hrani otrovnim biljkama te iz njih nakuplja otrovne cijanogenične glukozide. Gusjenica je jako otrovna za grabežljivce, pa tijekom dana ostaje na vršnim listovima bujadi…


Zadnja promjena: 21.06.2018. u 10:26 sati | Prikazano 786 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost