Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Projekti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Čet, 05.06.2008

Program praćenja stanja ugroženih vrsta ptica gnjezdarica poljoprivrednih staništa i lastavica i piljaka na području KZŽ

Područje Krapinsko – zagorske županije definirano je unutar Nacionalne ekološke mreže kao iznimno važno područje za ptice, temeljem europskih i nacionalnih kriterija, te programa NATURA 2000.

Osim ptica, ugroženih na nacionalnoj razini, na ovom području obitavaju i druge vrste ptica navedene u Dodatku I. europske Direktive o pticama, koja predstavlja jedno od temeljnih načela izrade NATURA 2000 mreže u Hrvatskoj.

Tako na području Krapinsko – zagorske županije obitavaju vrste ptica čiji opstanak uvelike ovisi o očuvanju tradicionalnog poljodjelstva i stočarstva.

Konkretno, Krapinsko – zagorska županija jedino je područje u Hrvatskoj za koje se pretpostavlja da je posljednje gnjezdilište zlatovrane u Hrvatskoj i za koje je zlatovrana (Coracias garullus) kvalifikacijska vrsta za Nacionalnu ekološku mrežu.

Osim zlatovrane, kvalifikacijski status ima još jedna ptičja vrsta na ovom području, a to je: rusi svračak (Lanius collurio).

Stoga je 2008.g., u suradnji sa Hrvatskim ornitološkim društvom pod vodstvom g. Dragana Radovića, ravnatelja Zavoda za ornitologiju HAZU-a, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima pokrenula projekt Uspostava programa praćenja stanja ugroženih vrsta ptica gnjezdarica poljoprivrednih staništa na području Krapinsko – zagorske županije.

Projekt je nastavak projekta monitoringa zlatovrane, koji je započet 2007. godine, a pored zlatovrane njime je obuhvaćeno još 5 ugroženih ptičjih vrsta koje još uvijek obitavaju na području naše županije, a to su: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak.

Uz praćenje stanja navedenih vrsta ptica, cilj projekta je i jačanje svijesti i senzibilizacija javnosti o ugroženosti, potrebi zaštite ovih vrsta ptica i njihovih staništa, te aktivno uključenje što većeg i šireg kruga ljudi u aktivnost praćenja navedenih vrsta ptica (škole, lovci, planinari, ljubitelji prirode…).

Tijekom 2008.g. u sklopu projekta održane su 2 radionice, izrađena je i javnosti predstavljena brošura Ugrožene ptičje vrste Krapinsko – zagorske županije, a predstavljeni su i prvi rezultati projekta.

Od strane Hrvatsko ornitološkog društva izrađen je i popis cjeloukupne ornitofaune zabilježene na području Krapinsko – zagorske županije kojim se dobio dobar uvid u bogatstvo i raznolikost ptičjeg svijeta u našoj županiji.

Projekt se nastavlja i u 2009.g. a proširen je na dvije nove vrste - lastavice i piljke koji su odlični indikatori stanja ruralnih i urbanih ekosustava te kvalitete zraka i unatoč tome što ne spadaju u ugrožene vrste, bilježi se globalni pad brojnosti njihovih populacija prvenstveno radi promjena u poljoprivredi.

Ove se godine Projektom planira, uz inventarizaciju i praćenje starih vrsta, i prebrojavanje gnijezda lastavica i piljaka u koje bi se prvenstveno uključila školska populacija i već postojeći mladi čuvari prirode, obzirom da su ove vrste vrlo uobičajene, dobro poznate, dostupne i lagane za praćenje te izuzetno pogodne za rad s školskom djecom.

U sklopu ovogodišnjeg Projekta tiskan je i novi terenski priručnik za prepoznavanje „Ugrožene ptičje vrste Krapinsko – zagorske županije“ sa cjelovitim opisima i ekologijom ukupno osam ugroženih ptičjih vrsta te obrascem za prijavu nalaza vrste ili u slučaju lastavica i piljaka njihovih gnijezda.

Ovim putem pozivaju se svi zainteresirani ljubitelji prirode da se uključe u projekt prikupljanja podataka o navedenim ugroženim vrstama ptica ispunjavanjem TERENSKOG OBRASCA kojeg mogu poslati poštom na adresu Javne ustanove ili na e-mail: info@zagorje-priroda.hr


Zadnja promjena: 28.08.2013. u 08:07 sati | Prikazano 15661 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Uvjeti korištenja