Naslovnica  |  Kontakt
HyperLink  HyperLink
Vi ste ovdje: Naslovnica > Novosti Ispis stranice Dodaj u zabilješke Komentiraj stranicu Pošalji link Email-om
Pet, 14.12.2018

Usluge ekosustava

Pod pojmom usluge ekosustava podrazumijevaju se takve vrste usluga koju pruža priroda besplatno, a čovjek ih koristi. Primjeri takvih usluga su oprašivanje cvjetova od strane kukaca, prirodno filtriranje oborinskih voda, raspoloživost riba u akvatičkim ekosustavima, iskorištavanje prirodnih dobara za hranu, lijekove, gorivo i dr.

Možda najbolji primjer za usluge ekosustava su rijeke i poplavna područja. One pružaju brojne vrijedne koristi kao što su zalihe pitke vode, zaštita od poplava, proizvodnja drvne mase, proizvodnja ribe i staništa za divljač, ali također osiguravaju staništa mnogim brojnim biljnim i životinjskim vrstama, a potencijalno se područje može koristiti i za ekoturizam. Važno je samo da turizam ne ugrozi temeljni prirodni fenomen.

Šume nam također mnogo pružaju. Šumarska struka naziva usluge ekosustava općekorisnim funkcijama šuma. Najvažnije od njih svakako su drvna masa i drvna industrija, pročišćavanje vode, zaštita zemljišta i prometnica od erozije, bujica i poplava, povoljan utjecaj na vodni režim i podzemne vode, povoljan utjecaj na plodnost tla i poljodjelsku proizvodnju, zaštita i razvoj čovjekova okoliša, stvaranje kisika i pročišćavanje atmosfere, upijanje CO2 i ublažavanje klimatskih promjena, rekreativna, turistička i zdravstvena funkcija te utjecaj na faunu i lov.

Život ljudi bez ovih usluga ne bi bio moguć. Koncept usluga ekosustava razvijen je kako bi pomogao u ocjenjivanju prirodnih koristi i ojačao argumente za očuvanje ekosustava koji nestaju, a o kojima ovisimo.

Pčele imaju izuzetno važno ulogu u proizvodnji hrane kroz oprašivanje biljaka. Iako je tu uslugu nemoguće realno procijeniti u ekonomskim okvirima, važno je definirati metodu procijene vrijednosti usluge te ju ujednačeno koristiti na svim razinama. Procjenjuje se da vrijednost usluge oprašivanja kukaca u Europskoj uniji iznosi 15 milijardi eura godišnje.

Kao zaštita od poplava vrijednost prirodnih poplavnih područja procijenjena je na 5020 američkih dolara po hektaru na godinu, odnosno to je besplatna usluga i ušteda od 5020 američkih dolara po hektaru za zaštitu od poplava.

Procjene ekonomskih vrijednosti usluga ekosustava mogu imati važnu ulogu u planovima zaštite i gospodarenja ekosustavima, kao i u smanjivanju nepovoljnih ljudskih utjecaja na ekosustave i njihove usluge.

Da li dovoljno cijenimo prirodu i sve što nam ona besplatno pruža?

Nema stvari koja bi bila tako vrijedna kao priroda.

– Nikola Tesla


Zadnja promjena: 14.12.2018. u 09:44 sati | Prikazano 2105 puta
Vodič kroz zaštitu prirode Karta zaštićenih prirodnih vrijednosti Zaštićene prirodne vrijed. Centar za prirodu Zagorje Noćni leptiri KZŽ Ptiček - mladi čuvari prirode Orhideje Hrvatskog zagorja Puti i stezice naše Strahinjščice Zagorje ABECEDA prirode Veze prirode Enjoyheritage
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije
Radoboj 8, 49232 Radoboj | Tel/fax: 049/315060
E-mail: info@zagorje-priroda.hr | OIB: 12225295469 | Matični broj: 2071428
IBAN: HR6823400091800002009 | Poziv na broj: 7307-OIB platitelja-51
Privatnost