20. svibanj – Svjetski dan pčela
Kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu, Ujedinjeni narodi proglasili su 20. svibanj Svjetskim danom pčela.
Broj oprašivača, pa tako i pčela, u Europi je u posljednjih 30 godina smanjen za tri četvrtine, a mnogi znanstvenici smatraju da je krivac za to pesticid neonikotinoid, za prskanje sjemena prije sijanja.
Njemačka Međuvladina znanstveno-politička platforma o bioraznolikosti i uslugama ekosustava je procijenila da pčele, ne samo da osiguravaju sigurnost u hrani, nego i obavljaju ekonomske aktivnosti vrijedne 577 milijardi dolara. One su indikator dobrog ekosustava.
Pčele su najbrojniji oprašivači cvjetova na zemlji. Pretpostavlja se da trećina ljudske hrane ovisi o njihovu oprašivanju. To je jedini kukac – životinja koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Pčele med proizvode na isti način najmanje 150 milijuna godina. Pri sakupljanju nektara i peludnog praha pčela posjeti dnevno oko 1 000 cvjetova.
Pčela je jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Imamo velike koristi od pčela, koje možda nismo svjesni. Kontrolirana upotreba ili zabrana prskanja pesticidima ključna je za opstanak pčela i budućnost pčelarenja.