Kako pravilno sakupljati gljive?
Mjeseci rujan i listopad idealni su za sve ljubitelje prirode, ali i gljiva jer upravo tada počinje jesenska sezona berbe mnogima omiljenih šumskih plodova. Ako se i ste i vi jedan od ljubitelja gljiva ili to tek namjeravate postati, donosimo vam savjete kojih biste se svakako trebali pridržavati uputite li se u šumu.
Treba prije svega biti oprezan da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite samo one gljive koje poznajete i samo u potrebnoj količini. Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive, za koje smatramo da nisu pogodne za sakupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi.
Vrganji se beru tako da se prvo potapša po klobuku da ispadnu spore, zatim se lagano uvrne stručak prvo u jednu pa u drugu stranu i onda se gljiva oprezno izvadi, a mjesto gdje je bila gljiva pokrijte okolnim lišćem i zemljom. Uvijek očistite donji dio stapke koji je pun zemlje na licu mjesta, kako bi u šumi ostavili materijal iz kojeg će se razviti nova gljiva. Nož može poslužiti za čišćenje gljive.
Gljive uvijek stavljajte u košaru od pruća jer moraju biti na prozračnome mjestu, nikako ne u plastične vrećice. Tako ćete spriječiti njihovo propadanje.
Kada beremo gljive za koje nismo sigurni da su jestive onda bi trebali ubrati cijelu gljivu i obratiti se nekom znalcu gljiva iz nekog gljivarskog društva ili nekome u gljivarskom savezu i donijeti gljive na determinaciju gdje se može utvrditi je li ta gljiva jestiva ili nije i da li ju je uopće poželjno brati.
Za državne šume u vlasništvu Hrvatskih šuma donesen je Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda koji je na snazi od veljače 2018. godine. Prema tom Pravilniku, prije sakupljanja nadzemnih gljiva, biljaka ili njihovih dijelova koji služe kao hrana te ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za osobne potrebe treba pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma. Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do kraja godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe definirane su Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih biljnih vrsta (NN 114/17) koji donosi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Sukladno Pravilniku, za osobne potrebe može se dnevno sakupiti do 3 kg plodišta nadzemnih gljiva, 5 stručaka šparoga, 10 kg plodova kestena, kupina, malina.