Šumske voćkarice
Šumski ekosustavi su najznačajniji izvori bioraznolikosti na zemlji jer u njima životni prostor nalaze brojne vrste biljaka, životinja i gljiva. Osim toga šume imaju i značajne ekološke i socijalne funkcije. Osnovni uvjet za postojanje svih tih šumskih resursa je održivo gospodarenje koje podrazumijeva ostvarivanje trajne ravnoteže između sveukupne proizvodnje biomase i općekorisnih funkcija. Takvim načinom gospodarenja doprinosi se očuvanju bioraznolikosti jer je poznato da su mješovite i biološki raznovrsne šume stabilnije i otpornije na utjecaj raznih abiotičkih i biotičkih čimbenika.
Ljepota Zagorja su pitomi bregi koji pružaju svoju ljepotu u sva godišnja doba, a posebno u proljeće kad ih krase bijela rascvala stabla voćkarica.
Voćkarice kao šumske vrste drveća važan su element očuvanja bioraznolikosti šumskih ekosustava. Prije svega radi se o rijetkim i visokovrijednim zavičajnim vrstama drveća koje u proljeće sa svojim rano procvalim cvjetovima pružaju hranu kukcima, a u jesen i zimi predstavljaju vrijednu hranu za mnoge ptice i sisavce koje kasnije neposredno reguliraju brojno stanje štetnih organizama te time posredno povećavaju vitalnost i otpornost šumskih ekosustava.
Među najznačajnijim vrstama voćkarica šumskih ekosustava Krapinsko-zagorske županije su divlja trešnja, divlja kruška, divlja jabuka, mukinja, jarebika, oskoruša, mušmula i brekinja.
Vrijednost pojedinih voćkarica je i u kvaliteti njihovog drva koje na tržištu postiže visoke cijene poput divlje trešnje. Plodovi divlje jabuke mogu se koristiti za proizvodnju izuzetno zdravog jabučnog octa, a koristi se i kao podloga za cijepljenje u rasadničarstvu. Plodovi oskoruše i mušmule prepunu su C vitamina te se od njih izrađuju različiti pekmezi, kompoti ili likeri. Kuhanjem plodova mukinje može se dobiti kaša koja je ugodnog, slatkastog okusa, a miješanjem s drugim voćem, mogu biti i sastavni dio kompota, marmelada, sirupa, voćnih vina i rakija. Nekada su plodove mukinje miješali s brašnom od kojega se pakao kruh.
Ako uzmemo u obzir sve navedene vrijednosti voćkarica, a uz to i činjenicu da ne zahtijevaju nikakvu posebnu njegu, a svake godine daju svoje zdrave plodove, sasvim je jasno da ih moramo zadržati u našim šumama i raditi na tome da ih bude što više.